tisdag 25 mars 2008

Försök icke att tända med tändsticka.

Denna fantastiska skylt fick vi i julklapp av svärföräldrarna. Nytillverkad efter gammal förlaga, finns att köpa på Nacka Byggnadsvård. Nu sitter den monterad ovanför strömbrytarna innanför ytterdörren. Ursnyggt!


Fundamentgjutning pågår

Maken och vännen S trotsade snövädret (vad hände med våren???) och gjöt fundamentet till öppna spisen igår. Nu har vi ett stort hål i golvet, ett betongfundament och allt är klart för muraren som kommer imorgon.

Som ni ser sticker berget upp rätt mycket just här. Så den kommer att stå stadigt, vår spis.


söndag 23 mars 2008

Nåt sånt här blir det

Önskeskissen på öppna spisen har fått justeras lite efter verkligheten, brandregler och byggnormer. Men det blir inte så dumt ändå... :-)

Det här är vyn ifrån vardagsrummet. På själva eldytan kommer vi att lägga en tjock eldfast plåt. Vedförvaringen under själva eldstaden kommer att ha ett lager med tegelstenar från den gamla murstocken. Den stora svarta fyrkanten till höger är den gamla vedspisen från gamla huset som vi sparade.


Så här kommer det att se ut från köket:

Och såhär blir det från hallen, ungefär där trappan kommer att vara. Tyvärr blev det ingen glasskiva så att man ser elden även härifrån... Men man kan väl inte få allt. ;-)

torsdag 20 mars 2008

Vi skulle ju bara ha en offert...

Vi har ju tagit det lugnt med huset ett tag nu. Lite småpill här och där har det blivit bara. Samtidigt har vi båda två jobbat ganska mycket och helgerna har gått åt till svensexor, möhippor och annat trevligt...

Men maken börjar bli rastlös så vi har börjat ta tag i trappan och öppna spisen. Och med ta tag i tänkte vi oss ett par olika offerter så att vi kan tänka igenom allt ordentligt. Vi hade också räknat med rätt lång leveranstid på båda grejerna.

Men oj vad vi bedrog oss! Visst, trappan har jag inte riktigt lyckas få fram offerter på än (de är "på gång, jag skickar i början/slutet på veckan"). Men öppna spisen gick fort! På fredagen var muraren här och kollar, han kommer förbi (!) med offert på söndagen och kan börja direkt efter påsk då han har en lämplig lucka!!! Helt plötsligt blev det lite bråttom att ta upp hålet i golvet och gjuta fundament.

Hålet är klart, våra bärande stolpar flyttade och gjutningen får bli på annandag påsk. Och på onsdag börjar han mura! Hepp! Jag får återkomma med ritning på spisen, men den kommer att bli riktigt snygg... :-)

Innan dess är det dock dags för lite påskledighet! Önskar er alla en riktigt härlig påskhelg!

söndag 2 mars 2008

Sideboard vid matplatsen

Vi har byggt ett sideboard som står bredvid matbordet i vardagsrummet. Vi hittade inte riktigt något som vi både gillade och tyckte var värt priset. Istället byggde vi ett eget, baserat på IKEA's köksstommar och luckor och täckskivor Nexus Brunsvart. Det blev lite egna anpassningar och lite pill, men nu är det klart och vi är riktigt nöjda.

Den observante ser också att det hänger gardiner i bakgrunden... Efter sju sorger och åtta bedrövelser hänger äntligen stängerna på plats och jag har fått upp gardinerna. Tjoho!

Fotovägg

Det tål att upprepas - vi är ju inte som alla andra... Vi har gjort iordning en fotovägg med resminnen. Men det är nog bara vi som fattar att det är resminnen. Det är nämligen så att vi båda två har en faiblesse för rostiga gamla grejer och industri-råa detaljer. När vi hamnar på ett sånt ställe slåss vi nästan om kameran.

Så nu har vi fyllt en vägg med sådana bilder. Det är rostiga muttrar, kranar, mosstäckta gamla takpannor och så vidare. Men för oss är det resan ut till skärgården, New York, Halland, Helsingfors...

För att hålla ihop det lite så sitter alla i svarta ramar, men olika modeller och storlekar av ramar. Och alla bilder, utom en, är svartvita. Urläckert, tycker iaf vi.