måndag 18 juni 2012

Det blev trillingar!

Nu är äventyren i holken över för den här gången. De senaste månaderna har vi med spänning följt livet i holken, och nu är de små liven utflugna.

Redan ett par dagar efter att vi satte upp holken började vi se spåren efter att någon flyttat in och börjat bygga bo. Och det byggdes och byggdes, men det såg inte riktigt ut att hända något mer, så vi var lite oroliga att fru Blåmes inte fått till det och att det skulle bli alldeles tomt i holken. Men plötsligt såg vi några ägg skymta.... Hon var smart, hon hade täckt över dem med fjädrar så att de inte syntes...

Allt som allt blev det 9 små ägg.


Så småningom kläcktes de också, och det var riktigt roligt att se. De första dagarna var de verkligen inte vackra, men snart började de få fjädrar. Och så fort mamma eller pappa närmade sig så blev den mörka hopen ett gytter av stora näbbar som riktades uppåt och väntade på mat. Som mest lyckades vi räkna till 6 ungar (men det var ganska svårt att se). 


Men en morgon tidigt i juni så var det plötsligt inte lika många munnar som väntade på mat. Det var en köldknäpp och vi tror att flera ungar dog av det. Nu var det bara 3 kvar. Men de verkade trivas och blev ordentligt matade av både mamma och pappa Blåmes. 


Till slut var det dags att flyga ut, och vi lyckades faktiskt fånga en stillbild på när en av dem kikar ut genom hålet!


Som utlovat har vi också gjort en liten film. Ungefär en gång i halvtimmen sparades en stillbild, och det är nu ihopsatt till en film, som ni kan se här nedanför eller på Youtube.


Riktigt roligt projekt, och jag tror att vi kommer upprepa det nästa år också!