måndag 11 april 2011

Vårtecknen i trädgården

Plötsligt händer det. Våren är här. I helgen har jag både suttit på altanen i bara t-shirt, krattat löv och sett den första citronfjärilen. Det är möjligen lite tidigt att kratta bort alla löv i rabatterna, men det är ju så svårt att låta bli nu när det äntligen är lite vårkänsla i luften. Och det tittar faktiskt upp både det ena och det andra i lövhögarna. Både snödroppar, krokus och julrosor blommar (även om rådjuren redan har varit på de flesta krokusarna).
I betonglådan vid entren har lökarna jag planterat där börjat titta upp, och här har jag verkligen varit optimistisk. Det är både tulpaner och annat rådjursgodis, men också alliumlökar som de enligt uppgift inte ska gilla - och faktiskt inte åt upp förra året! Så min plan är nu att de ska lukta så illa att tulpanerna får vara ifred. Men vi får väl se... För att ytterligare göra det lite mer besvärligt för dem att käka så har jag lutat ett armeringsnät över lådan.

Rabarbern har också börjat kika upp ur jorden, och både syren- och vinbärsbuskarnas knoppar har börjat brista. Timjan och myntan i kryddodlingarna ser också ut att ha vaknat för året, för att inte tala om alla smultronblad som är härligt gröna.

I fönsterkarmen står odlingarna på tillväxt. Som vanligt massor med tomater av olika sorter, men också aubergine, zucchini och riddarsporrar (!). I köket står också en kruka med sticklingar från vår häck och det ska bli spännande att se om det fungerar. Häcken är ju minst sagt i behov var förnyelse och om vi kan fylla på den i glesa partier med egna sticklingar så vore ju det rätt häftigt tycker jag.

På bara ett par veckor har de här odlingarna tagit fart. Framförallt zucchinin har blivit jättestor, så den kanske egentligen inte behövde förkultiveras... Snart dags att flytta över i större krukor!

2 kommentarer:

 1. Jättekul att man äntligen får börja påta igen! Nästan dagligen tittar det upp något nytt grönt ur jorden. Blir nog inte så mycket odling i år dock, satsar nog på färdiguppdrivet från handelsträdgården. Nu ska slänten bli utfylld!

  Kram!
  /Vickan

  SvaraRadera
 2. Färdiguppdrivet från handelsträdgården är inte heller dumt, och förmodligen en säkrare väg till bra resultat! ;-)
  Kram!

  SvaraRadera