söndag 12 maj 2013

Vårsol och trädgårdshelg

Efter vår långa och sega vinter så är det extra härligt med solsken och lediga dagar. Bitvis har det varit sommartemperaturer i helgen, och vi har fått en hel del gjort i helgen.


Krukorna vid entren har fått nya blommor för säsongen (lavendel, vit petunia och nån annan vit blomma som jag missade namnet på). I rabatten är det redan nu frodigt (väldigt stor skillnad mot samma tid förra året inser man när man tittar på gamla bilder) och färgerna i pärlhyacinten, citrontimjanen och ormögat är fantatiska! De första tulpanerna (inburade så att rådjuren inte äter upp dem) har börjat blomma och scillan verkar trivas bra i gräsmattan.Häromveckan klippte vi ned vår gamla ligusterhäck mot gatan. Den var misskött i många år innan vi flyttade in, och trots att jag försökt få styr på den så har det inte gått. För att ändå ha någon typ av avgränsning mot gatan byggde vi staket där, och nu får vi se om häcken kommer upp på utsidan eller inte. På insidan av staketet har vi gjort buskplanteringar. Jag har inga bättre bilder än så här nu, så jag får nog återkomma i ämnet, men det är bland annat en japansk lönn. När vi grävde i marken fanns det en och annan sten - så det blev ett litet stenparti runt den. Inte riktigt planerat, men det blev väldigt fint! :)

Buskarna ser verkligen inte mycket ut för världen nu, men de olika sorterna kommer bli mellan 2 och 5 meter  höga, så det kommer också ge oss lite insynsskydd. Tills dess måste jag nog fylla ut med något annat... Planer och idéer finns, så jag återkommer när det är lite mer klart.


Det är inte bara i trädgården det växer. Vi har haft en tomat som legat i köksfönstret, och som har börjat gro! Det ser helt galet ut, som en alien som är på väg att ta sig ur sin kokong, men jag kan inte riktigt slänga den än. Jag måste ju se vart det här tar vägen!!!

Till sist har växthuset startats upp för säsongen. Det blev ju några frösådder ändå (trots att jag förra året svor att det bara skulle köpas färdiga plantor framöver), så nu har tre tomatplantor och två gurkplantor flyttat in i växthuset. Utanför sitter två zucchiniplantor, och så har jag frösått massa sallad, morötter, salladslök, rädisor, mangold, spenat, pak choi och kruskål. Lite sockerärtor och bondbönor på det så ska vi nog klara oss i år. Tidigare år har det blivit för mycket tomatplantor (utan att ge nån större tomatskörd) och för lite ätbart, så vi får se om det blir bättre i år.

Och holken då? Nej, vi har inte sett några ägg än. Men det gjorde vi inte förrän ganska sent förra året heller, och då låg det plötsligt 9 st där, så vi tror att hon gömmer dem bland fjädrarna innan hon börjar ruva. Dramatiken från tidigare i veckan verkar dock inte ha skrämt bort henne...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar