fredag 31 augusti 2007

Trendrapport från mässan

Direkt hemkommen från mässan och huvudet är fullt av intryck. Svenska Moderådet håller som vanligt trendföreläsningar och berättar om tre tydliga trender som hänger ihop med huvudtemat "Ballroom Blitz".

Super sonic kallas trenden som blickar tillbaka till 80-talet, med starka färger i regnbågens alla nyanser, paljetter, spegelmosaik och discokulor i massor. På entretorget har designer Jan Rundgren skapat en inspirationsutställning utformad som en exklusiv nattklubb - tänk Studio 54 och Saturday Night Fever.

Nästa trend är Ballroom dancing - har måhända Let's dance något med detta att göra??? Vem vet... Men i inredningsväg pratas det om nostalgi och tillbakablickar till 30- och 40-talet, med murriga, ombonade färger, mycket tyger och inspiration av Art Deco.

Till sist nämndes Surreal world, och som exempel visades många saker som får en ny funktion, t ex handavgjutningar som blir väggkrokar och halsband som blir strömbrytare till taklampor. Färgerna är lugna, drömlika pasteller.

De tre trenderna, fr v Super Sonic, Ballroom Dancing, Surreal World. Foto: Stockholmsmässan.

Men om jag ska försöka sammanfatta mina intryck av montrarna så tycker jag nog inte riktigt att de är överens med Svenska moderådet. Väldigt många av montrarna var svarta, med vita och röda detaljer och tydlig inspiration både av det svulstiga barocka med blanka material och av asiatisk renhet. Naturinspirationen är också fortfarande stor, med mycket naturliga material, gröna och bruna färger och mönster inspirerade från växt- och djurliv.


Svarta montrar var inget ovanligt. Här utställningen "Black Party" av Svenska Moderådet. Foto: Stockholmsmässan.

Som alltid fanns mycket snyggt och jag blir sugen både på att ha butik (så att man kan köpa allt fint som visas) och att göra egna grejer. Butikssuget brukar dock dö ut såfort jag lämnar mässan - så var inte oroliga... ;-) Inspirationen håller dock lite längre och några idéer får säkert flytta in hos oss här hemma så småningom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar