tisdag 3 augusti 2010

Skördetid, del 1

Vi har faktiskt börjat skörda lite i vår trädgård. Vinbärsbuskarna, som vi planterade förra året, har mognat och det blev rätt ordentligt, framförallt med vita vinbär. Nu är bara frågan - vad gör man med dem? Röda och svarta har jag bättre koll på, men vita...? Nåt kul ska vi nog kunna hitta på, men jag är tacksam för tips och idéer!

På baksidan håller prydnadspumpan på att ta över helt. Den växer nåt helt enormt!!! Nu har jag, med en del våld, tvingat ut den utanför vår odlingslåda, annars skulle det inte bli nåt kvar där alls. Så nu tar den över gräset och skogen istället, med långa armar som kryper framåt så snabbt att man nästan ser det!

Men det är inte bara blad och grönska. Det blir pumpor också. En har börjat bli rätt stor, den är ungefär 1 dm nu (förmodligen 2 imorrn), och sen finns det kart till 4-5 ytterligare.

Inne i lådan växer det också. Gurkor till exempel. Vi har skördat två hittills och minst två till blir det, de är nästan klara. Det finns några mindre kart också, så det kan bli fler...

Sen kommer vi till tomaterna. Som jag skrev för ett par veckor sen höll det på att svämma över totalt. Sen dess har jag rensat ut rätt mycket blad, och lyft ut 3 av aubergine-plantorna så nu är det lite luftigare (dock ej mer kontrollerat, det är fortfarande kaos... :-). Och vi har gott om tomatkart, men än är det inte ett enda som har börjat få färg. De här nedanför är bifftomater, så de ska nog få lite mer storlek också innan de börjar mogna.

Körsbärstomaterna hänger också i klasar och ser nästan mer ut som vindruvor än tomater.


Och sen har vi våra fruktträd, som inte alls är så pigga. Det är nästan inga äpplen alls i år, även om det vi planterade för två år sedan nu har börjat växa till ordentligt. Plommonträdet jag satte i våras har, förstås, inte heller givit något - men det gamla och förstörda trädet vi satte på baksidan visar förvånansvärd livskraft. I våras blommade det ju helt fantastiskt, det var så vackert. Några av blommorna började utveckla sig till kart, men det var bara ett som klarade sig. Och det har någon insekt ätit på. Så med lite tur kan vi skörda ett halvt plommon senare i sommar! :-) Men visst är det fint, det börjar få riktigt vacker färg nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar