söndag 18 mars 2012

Framsteg på övervåningen

Ojojoj, nu var det länge sen det kom något inlägg här. Men vi har lite gått i ide över vintern och tagit det lugnt ett tag. Men för ett par veckor sedan satte vi igång med ett litet projekt igen.

När vi bodde i lägenheten, för numera ganska många år sedan, hade vi en vadderad sänggavel som vi ofta och med glädje utnyttjade vid helgfrukostarna i sängen. Den har vi saknat ända sedan dess och hela tiden sagt att vi ska bygga en ny när vi är klara med huset. Och eftersom vi anser oss vara så klara man kan bli med ett hus, så var det alltså dags.

Vi skissade, som vanligt, i Sketchup för att få en känsla för resultatet och hitta rätt mått. Tanken har varit att bygga en lite lyxigare känsla i sovrummet, och då tänkte vi platsbyggt, mörkt trä, låg känsla och stadigt, men ändå med en svävande känsla (vilket inte riktigt syns på bilden nedan). Resultatet blev det här: en sängram ihopbyggd med sänggavel och nattduksbord. Den kommer dessutom att byggas ihop med förvaring och läshörna längs med ena väggen.


Det tog en del funderande innan vi kom överens om ytmaterialet. Skulle alltihop faneras och vad skulle det isåfall kosta? Till slut bestämde vi oss för att bygga allt av golv. Färdigbehandlat och lätt att sätta ihop till större ytor utan skarvar. Stommen har vi faktiskt kunna bygga av bara spillvirke från resten av huset!


På gavelväggen har vi en inspektionslucka som går in till vinden på den lägre huskroppen, och den måste vi fortfarande kunna komma åt. Därför blir själva sänggaveln borttagbar. 


Nattduksborden är rejält inbyggda och har inga ben som stöder dem. De har varit riktigt pyssliga att få ihop - så det är ju tur att K verkligen har längtat efter att få bygga möbler! ;-)
Kanten på lådorna har fanerats och betsats för att få samma ton som resten av sängen, och det blev faktiskt riktigt bra. Det undre facket, som blir en liten hylla, är målad i guldfärg.


Och nu är det klart! Lådorna till nattduksborden blev klara idag, och nu är det bara en bättre belysning och lite fiff och piff som är kvar. Och ja - vi har invigningsätit frukost i sängen. Det smakade extra gott!Resultatet blev toppen, och mycket bättre än någon av oss vågade hoppas på. Men så har jag ju världens bästa man också...
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar