tisdag 21 juli 2009

Planteringen är färdig

Igårkväll blev det en tripp till alltid lika inspirerande Zetas (innan vi fick en spontan och trevlig middag hemma hos vännerna T, A och barnen) för att fylla vår stora blomlåda. Och om man tittar på den här bilden ser det ju fantastiskt prunkande ut. Jag föll verkligen för den här intensiva lila färgen på stäppsalvian, som kommer att samsas med mycket grönt och en del orange toner.

Men om man tittar på nästa bild ser det inte längre så prunkande ut! :-) Men det kommer förhoppningsvis bli, om inte annat nästa år.

Längst bak har vi planterat höga Gullbandsgräs (Spartina pectinata 'Aureomarginata') som kommer att växa upp och bli uppemot 200 cm höga, dvs en bra bit upp på räcket.

Längst fram har vi orangebruna dagliljor (Hemerocallis Crimson Pirate), och vi vet av erfarenhet att de tuvorna brukar kunna bli ordentligt stora och prunkande - vi har nämligen massor av gula dagliljor på diverse ställen på tomten. Förutom att det är fina blommor så är även bladen fina, tycker jag.

Däremellan har vi satt den vackra stäppsalvian (Salvia nemorosa 'Caradonna') som lyser upp med sin intensiva färg. De ska ju förhoppningsvis också växa till sig en del och jag hoppas att de kommer blomma en ganska stor del av sommaren.

Vi har också tänkt att komplettera med lite stora allium-lökar när det blir säsong för det. Men när allt detta blivit planterat såg det så tomt ut i lådan att jag var tvungen att köpa några orange tagetes för att ge lådan lite mer liv och färg.

Men inte nog med det. Det blev ett inköp till på Zetas. På baksidan har vi en liten plätt mellan trappan in till huset och trappan ner till källaren. Totalt meningslös, går inte att använda till nånting och ligger i skugga hela dagen. Så vi har tänkt att plantera nån typ av buske som tål det klimatet och kan fylla ut utrymmet lite. När vi frågade så rekommenderade de järnek eller något liknande, vilket vi tycker är hemskt tråkigt, fult och "70-tal", men så hittade vi bambun... Mycket snyggare och roligare och så står det några bra saker på etiketten: "För halvskugga och skugga, växer i alla jordtyper, mycket vintertålig". Låter som en bra sort. Så nu har vi satt en Bergsbambu (Fargesia murieliae 'Jiuzhaigou') på baksidan, den kommer bli 2-3 meter och det passar utmärkt där! Vi funderar dessutom på om hela baksidan ska få ett japansk tema - det bryter av ordentligt mot framsidan och det kanske kan vara lite kul...

2 kommentarer:

  1. Vilken fin blomlåda ni gjutit! Jag är också sugen på stäppsalvia. Och allium ska inhandlas så fort det bara kommer in till plantskolan.

    SvaraRadera
  2. Jag såg just att de har börjat sälja lökar på odla.nu, det fanns massor med fina allium och vi ska nog prova med några tulpaner också (om inte bambi äter upp alla). Jättemycket snyggt, kan nog bli dyrt...

    SvaraRadera