lördag 18 augusti 2012

Rabattrapport

Nu har det gått en månad sedan jag visade bilder på den stora rabatten på framsidan igen. Och återigen kan man konstatera att det händer mycket på några få veckor! Det är så frodigt och blommar så fint just nu, även om några blommor faktiskt börjar bli ganska överblommande. Men framförallt - kolla in solrosorna!


Jag tryckte ner några gamla från som jag köpte för ett par år sedan i våras, och nu har de stuckit iväg på höjden. Minst sagt. Jag ser knappt ut genom fönstret i tvättstugan längre...  ;-) Vi har haft en tanke om att ha någon typ av klätterväxt eller liknande under fönstret, för att få lite höjd i rabatten så att huset inte känns så högt. Och nog sjutton har vi fått höjd så att det räcker och blir över. Det vi iallafall kan konstatera är att det fungerar bra med höjd där, men att det nog blir ganska lagom att ha något upp till fönsterhöjd. 

Men de är ju vackra, solrosorna. Bara lite svårfotograferade på drygt tre meters höjd...
 

Det man också konstaterar med en frodig rabatt är att det blir så himla mycket mysigare på tomten på en gång. Det är mysigare att gå längs rabatten och det finns alltid massa nytt att titta på.

Apropå nytt så har det dykt upp en helt ny rabatt på baksidan av huset. Där är det ju konstant skugga och inte helt lätta förutsättningar, men sen ett par år har vi en bambu som verkar trivas. Nu har jag grävt ut runt den och flyttat dit lite växter som hittills vuxit under vår ek på framsidan.

Framför bambun växer nu två olika sorters hosta (en enfärgad och en med limefärgad kant), kaukasisk förgätmigej, daggkåpa, en vit trädgårdsstormhatt och lite av det gräs som också växer i betonglådan på framsidan. Alla de här växterna ska klara skugga, och eftersom allt utom bambun vissnar ner över vintern så borde de också klara all snö som rasar ner från taket. Det är en i huvudsak grön rabatt, men med lite vita blommor, för att få lite ljusa inslag i det mörka hörnet. Just nu ser den ganska vild och galen ut, men jag tror att det kommer bli jättefint nästa år när de fått växa upp på plats. 

Till sist måste jag beklaga mig lite. Det sägs ju ofta att ringblommor är de allra enklaste blommor att ha och fröså. Jag har försökt i flera år nu. Men nu ger jag upp. I växthuset har jag slängt ut massor av frön och där blommar nu ett par stycken sedan ett par dagar (bakom ett immigt glas). I rabatten på framsidan däremot - ingenting. Det har kommit upp lite blad som är nån decimeter höga. Mer än så har det inte blivit. Och nu är det ändå mitten av augusti. Så nu ger jag officiellt upp. Jag kommer aldrig mer försöka fröså ringblommor. Sådeså.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar