söndag 14 juni 2009

Funderingar kring en trappa

Vi har pratat och tänkt kring trappan rätt länge. Och vi är inte riktigt i hamn ännu.

Form på trappan? U-trappa eller plattform?
Problemet är att vi har ett ganska begränsat utrymme för trappan, och både vi och vår arkitekt har funderat och vridit och vänt på det här rätt länge. Vi vill nämligen väldigt gärna ha en plattform i trappan, trots att utrymmet egentligen inte medger något annat än en U-trappa.

För ett tag sen fick vi höra att hemma hos makens morbror fanns en spännande lösning på detta och vi åkte dit och tittade. De har ungefär samma förutsättningar som vi, med samma storlek på trapphålet och samma takhöjd. Deras trappa har en trekantig plattform, och det verkade fungera väldigt bra, vi provgick och mätte och allt såg så himla bra ut.


Men nu har vi problem med att hitta någon leverantör som kan hjälpa oss med den här trappan. För några veckor sedan hade vi besök av en av dem och fick mycket bra tankar och råd och han trodde nog att det skulle gå. Men när han sedan hade diskuterat med sina konstruktörer hemma så säger han att det inte går. Att det inte går att få ihop antalet trappsteg med trapphöjd, steghöjd och annat. Jag är fortfarande alldeles förbryllad, för det gick ju hemma hos morbror B. Nu ska vi detaljstudera alla bilder och mått vi tog där, för att försöka förstå vad som skiljer. (Och ja. Vi är lite envisa. Det _ska_ gå!)

Själva designen.
När vi väl har formen på trappan kvar så återstår det estetiska. Det är inte heller så himla lätt. Trappan står i ett ganska mörkt hörn, och jag har länge varit helt inställd på att det skulle bli en luftig och ljus trappa, för att få ned mer av ljuset från övervåningen. Jag har också tänkt mig öppna trappsteg för att få ner så mycket ljus som möjligt, och om/när vi bygger förråd under trappan så får vi bygga igen den då.

Men nu har jag börjat få lite nya tankar. En tanke kommer från trappförsäljaren, som tyckte att vi skulle ha en svart trappa, eftersom vi har så många svarta detaljer på undervåningen.

Och så hittade jag de här supersnygga trapporna, och tänkte - det kanske är en sån vi ska ha istället?

Den här bilden kommer från Carouschka Streijifferts (tv-känd från bl a Från koja till slott) sommarstuga ute i skärgården (hittat via Style Files). Trots att trappan är så stor och tung så känns den ändå ganska lätt och luftig på något sätt.


Den här bilden kommer från DN Bostad (hittat via Malo Blogg) och visar en liknande trappa men i svart. Också så otroligt snygg, tycker jag, framförallt när det svarta golvet fortsätter upp i trappan.

Räcken.
Som om inte det räckte så måste vi ju också hitta några räcken som passar. De flesta standardräcken som finns tycker jag faktiskt är ganska gräsliga. Oftast bara raka stående ribbor som känns lite som ett fängelsegaller. Liggande kan vara rätt snyggt, men inte riktigt godkänt för nya trappor. Glasräcken med snygga metallstolpar blir lätt lite för mycket "offentlig byggnad".

Men för ett par veckor såg jag det här reportaget i DN Bostad, och började fundera på om det här inte kunde vara ett alternativ (man får titta lite noga på bilden, trappan står ju inte direkt i fokus).

Tänk er en handledare i samma trä som trappan (oavsett om det blir ek eller svart. Eller vitt), rätt ruffa, obehandlade järnstolpar med glas mellan. Det skulle nog knyta ihop trappan med öppna spisen och våra järndetaljer där också. Det kanske kan vara nåt?

Men räcket känns ändå som ett lite senare problem, nu brottas vi främst med två saker. Dels att få till vår hett efterlängtade vilplattform i trappan, dels med frågan om det blir för mörkt med en svart trappa? Och ska det vara öppna eller stängda trappsteg? Vad tycker du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar