söndag 4 mars 2007

Februari-mars 2007. Vi gjuter köksbänkar på löpande band.

Efter någon veckas lugn och ro är det dags att ta tag i bänkgjutandet. Vi kommer när vi är klara att ha gjutit tre stora bänkar (samtliga med olika sorters hål) och tre mindre. Betongen färgar vi svagt med svart pigment.

Formarna har vi (..eh.. snarare maken) byggt av formplywood. Den första bänken var spisbänken, och den vi trodde skulle bli den svåraste. Den hade fyra runda plattor och en fyrkantig kontrollpanel som skulle planmonteras. Det tog honom ett antal timmar att bygga form, räkna, kontrollmäta, snickra lite till... Men oj va bra det blev! På bilden syns också den bruna färgen (6010-Y30R) med silver/titan-ränderna som vi målar bakom stänkskyddet. Även kylen och frysen har fått samma färg och mönster.


En utmaning med att gjuta bänkarna i betong är bubblor. Det är inte lätt att veta hur mycket man måste skaka och vibrera för att få bort dem. Som tur är går de ju att spackla igen med cement, så de syns inte så mycket... Och betongen ska ju inte vara perfekt (intalar vi oss iaf! ;-). Allt om inte är perfekt är charm! På bilden nedan syns de runt plattorna.


Kanten blir väldigt vass när man plockar bänken ur formen. För att få den mjukare har vi slipat ned den lite. Det får effekten att man slipar fram gruset som finns i betongen. När skivan sedan oljas träder gruset fram som rosa och vita prickar. Jättefint, faktiskt!
Här förbereder vi för att gjuta bänk nummer två, den stora diskbänken med dubbla hoar. Golvet i köket är det enda som är dels tillräckligt stort, dels tillräckligt rakt, för att kunna gjuta på. Det gör ju att man ständigt snubblar över formen medan betongen ligger och brinner. Men vad gör man inte... :-)
Den här bänken är den som blev den största utmaningen. Förutom de två hoarna som ska planmonteras (i ett skåp med ca 0 mm marginal på kanterna) så ska det in hål för kran, diskmedelspump, mm. Vi har dessutom lagt en nedsänkning runt hela diskhon för att förhindra att vattnet rinner ner alltför mycket på golvet. Denna form tog om möjligt ännu längre tid att bygga ihop! Att maken orkar... Jag har inte alls lika mycket tålamod och skulle nog ha gett upp för länge sen...

Igår tog vi den ur formen, och såg resultatet av våra senaste bubbel-eliminerings-försök. Det gick ganska bra... Fortfarande en del bubblor som får spacklas igen. Men i övrigt blev bänken jättebra.

Idag fick vi hjälp från vännerna att lyfta den på plats (den väger ca 100 kg), och den passade perfekt! Iaf nästan. Lite småjusteringar i stommen under, men nu ligger den på plats och hoarna ligger i, perfekt i plan... Så snyggt! Och så skönt att ha ännu en bänk på plats! Tack snälla vänner som hjälpte till att lyfta den på plats! (Och tack våra kära fäder som hjälpte till att lyfta spisbänken på plats för en vecka sen).

Medan silikonet runt hoarna torkar har maken redan gett sig i kast med att börja bygga nästa form, den för bardisken...

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag har precis hittat er sida. Kul med en ny blogg att följa.
  Vilket arbete med att gjuta bänkar men det ser ut att vara värt allt slit. "Spishällen" blev ju superläcker.

  Kram
  Maria på Adrians backe

  SvaraRadera
 2. Tack! :-)
  Ja, det var värt det, vi är fortfarande jättenöjda med våra bänkar.

  SvaraRadera