söndag 4 mars 2007

November-december 2006. Nu bygger vi köket.

Efter att arbetsrummet blivit klart sätter vi tänderna i nästa stora projekt - köket. Det nya köket kommer att byggas i det rum som tidigare var arbetsrum, samt rummet bredvid (som stod tomt). Istället blir det ett stort öppet kök, med bar ut mot matplats/vardagsrum och ordentligt skafferi.

Eftersom både jag och maken gillar att laga mat och umgås med vänner har vi lagt ner mycket tid och möda på att få till ett bra kök. Det blir mycket bänkyta, stor plats för spis (ca 100 cm bred), dubbla diskhoar (en "diskstation" och en "sköljho") och ett ordentligt "walk-in"-skafferi. Köket har fått nya fönster och en altandörr (även om själva altanen saknas för tillfället). Självklart blir det golvvärme även här.

Skåpen köper vi från IKEA, och väljer deras släta vitmålade lucka. Väggarna är varmvita (0502-Y15R). Eftersom vi gillar att fixa och göra om rätt mycket är det viktigt för oss att köket är flexibelt, så istället för kakel som stänkskydd har vi valt att sätta upp en glasskiva framför väggen som enkelt kan målas om.

Vitvarorna är ett helt kapitel för sig. Kyl och frys har vi tagit från Gram. De är i grunden vita, men har en ram som tillbehör, som gör att man kan sätta en skiva med valfri dekor som front. Vi kommer att måla en vanlig masonitskiva, men här sätter bara fantasin gränsen... Idéer har vi gott om, och kylen och frysen kommer troligen att förändras då och då (även om det inte är helt lätt att byta skiva - dörrarna måste monteras av innan ramen lossas och skivan byts ut).

Spisen blir förstås induktion. Vi ville absolut ha en planmonterad häll, för att undvika en kant som sticker upp och som man riskerar att dra in en tung kastrull i. Det var inte det lättaste att hitta, de flesta hällar som är 80-90 cm breda har en fasettkant. Till slut föll valet på Multi-zones från Witt. Den absolut läckraste lösning vi nånsin sett!!! De lösa plattorna planmonteras i bänkskivan med valfri placering.

Ugnen tog vi från Electrolux, då det var den enda ugn vi hittade med inbyggd ångfunktion. Nu när vi använt den ett tag har vi insett att det var väl värda pengar - det är kanonbra att köra kött, bröd och mycket annat i! Den har förstås också inbyggd termometer, en självklarhet (förutom för en av kökssäljarna vi pratade med som fällde kommentaren "men allvarligt talat, hur ofta använder man en stektermometer??" "tja, åtminstone en gång i veckan" var svaret han fick... han såg förvånad ut...).

Till det behövde vi också en mikro och en fläkt, och här var priset den viktigaste faktorn. Det var förstås viktigt att fläkten hade tillräckligt bra sug, eftersom vi har en öppen kökslösning, och det begränsade urvalet något. Till slut blev det en fläkt med vägghängd kåpa från Bosch. På grund av alla special-önskemål var det inte så många som kunde leverera allt, men vi fick bra hjälp från Vitvaruspecialisten i Hammarbyhamnen.

Så kommer vi till sist till bänkskivan. Vi har länge varit inne på att ha bänkskivor i betong. En av våra goda vänner har gjutit egen bänk och det blev kanonbra, så vi bestämde oss också för att våga oss på det. Detta är dock ett helt kapitel för sig, så jag återkommer till det i ett annat inlägg.

Jul- och nyårshelgerna gick åt till att måla väggar och skruva skåp, och det var knappt att vi kunde slita oss från köksskåpen för att åka och fira nyår med goda vännerna H & V. Maken skulle börja jobba igen den 8 januari, så då ville vi vara såpass klara att vi kunde använda köket. Och det var vi! Med temporära bänkskivor och bara sköljhon installerad - men vilken glädje att få börja använda vårt nya kök! All förvaring och alla nya vitvaror fungerar som vi har tänkt och önskat och vi njuter för fulla muggar varje dag - fortfarande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar